woensdag 22 april 2009

bijvangst

uit Arnold Koperslag

Bijvangst is een idee van redactie P.


Bijvangst aflevering 3
Toevallig hoorden wij dat de leden van IJzer en Lood, die oude typografische machinerie verzamelen, nogal eens een zak of doos klein spul aangeboden krijgen. Clich├ęs, houtsneden, stempels en dergelijke.
We ontdekten dat er een serie prachtige kleine houtsneden bij zat. Daar zagen wij wel een boekje in. Wel meer dan een zelfs.
Het eerste, dat binnenkort zal verschijnen, is: Arnold Koperslag, houtsnijder [1905-1987]. Piet de Haan en Jo Klein [van de Stadskrant Zutphen] interviewden hem in 1963, toen hij 40 jaar werkzaam was als houtsnijder. Tot de herdruk in boekvorm werd besloten ter gelegenheid van de opening van Grafisch Atelier Arnold Koperslag in Zuphen in januari 2009.
Dat
Het boekje bevat vanzelfsprekend een aantal houtsneden van zijn hand.


Bijvangst aflevering 2
Eind 2008 ontdekten we in dezelfde bron een heel aardige linoleumsnede. Afgebeeld waren typografische machines. Zou aardig zijn om te gebruiken voor kopperprent. Dat gebeurde. Op 12 januari 2009 werd de eerste prent aangeboden aan Paul van Stip Stencilwerk, vanwege zijn jarenlange vasthouden aan een vrijwel uitgestorven techniek, nl. stencillen. Bij hem geen geklieder met inkt, de machine is gecomputeriseerd en maakt perfecte afdrukken.
Vrijwel alle Perio-Kleintjes worden door Stip gedrukt.

Marga Houtman en IJke Lichthart bezig met
het drukken van Bijvangst aflevering 1


Bijvangst aflevering 1


In de maanden daarvoor werden een aantal houtsneden gebruikt voor het drukken van correspondentiekaarten. De oplage was beperkt [100], alleen voor gebruik van de redactieleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten