woensdag 16 mei 2012

muurtaal

De muurtalers van Nederland hebben zich verenigd en een prachtig boek gemaakt:getiteld TEKENS AAN DE WAND -geschilderde muurreclames in Nederland. formaat 21x26 oblong.

De laatste jaren hebben diverse groepen, in vrijwel alle grote  steden en middelgrote steden een stel enthousiastelingen die de oude geschilderde muurreclames renoveren of opnieuw aanbrengen.
Indertijd streed de plaatselijke overheid tegen wat zij lelijke reclames noemde, nu steunt ze initiatieven op dit vlak. Het is zelfs zo dat de reglementen van de gemeente streng zijn voor reclame uitingen. Die regels zijn niet van toepassing op de schilderingen van Muurtaal. Die worden vrijgesteld vanwege de culturele een historische waarden. Dat klopt voor Leeuwarden en voor het beleid van de stichting Muurtaal.Wil een schildering aangebracht worden, dan moet de oorspronkelijke muur nog wel rechtop staan. Er zijn groepen die uit de zee van verbeeldingen een mooie reclame zoeken en vervolgens een plek. Op die manier is het moeilijk na te gaan wat de achtergrond is van een schildering. De reclame heeft dan nog wel esthetische waarde, maar nauwelijks historische.


Tekens aan de wand telt 175 blz. en bevat een groot aantal prachtige foto's van hedendaagse en vroegere schilderingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten